En undervisningspakke til 8.-10. klassetrin om seksuelle overgreb mod børn

Stairway har udviklet et undervisningsmateriale specielt rettet mod grundskolens ældste klasser i Danmark, som tager afsæt i tre animationsfilm. Se filmene her og hent lærervejledning, elevopgaver og supplerende materialer til håndtering og forbyggelse af seksuelle overgreb mod børn af børn.

De tre film behandler hver sit aspekt af de oplevelser af misbrug, som børn kan opleve. Filmene er udviklet af den danske NGO Stairway Foundation i Filippinerne, men de ting, filmene beskriver er universelle og finder sted i alle lande. Også i Danmark. Derfor er det lige så relevant at bruge dem hér i landet.

  • Læs mere om seksuelle overgreb: Klik dig frem i højre spalte.

Hent de tre film og supplerende materialer her:

Film 1: ‘Red Leaves Falling’ fortæller historien om Ruby og hendes lillesøster, som bliver trafficket til et børnebordel i et u-land. I en parallel historie følger vi en familiefar, som deltager i misbruget via sin computer i et vestligt land. Sexmisbrug af børn er nemlig en global milliardforretning.

Filmen er på engelsk med/uden danske undertekster. Den er suppleret med en dansksproget lærervejledning, pædagogiske vejledninger til fire fag samt et elevhæfte, som fortæller hele filmens historie som ‘tegneserie’.

Film 1: ‘A Good Boy handler om hvordan gadebørn tvinges eller lokkes ud i sexmisbrug. Den fortæller historien om Jason, der bliver kontaktet af en voksen mand, mens han leger med sine venner på gaden. Den fremmede mand er venlig og gavmild mod Jason og hans mor – så han får lov til at tage Jason med på weekend. Og så går det helt galt….

Filmen er på engelsk med/uden danske undertekster. Hent pædagogiske vejledninger til brug af filmen i tre fag i grundskolen.

Film 3: ‘Daughter’ handler om incest i familien. Den fortæller historien om en ung pige, som bliver seksuelt misbrugt af sin far. Hendes mor arbejder i udlandet, og når hun er væk, misbruger han sin ældste datter. Daughter forsøger flere gange at få hjælp fra voksne omkring hende – et familiemedlem, lærereren, præsten – men ingen tager hende alvorligt. Til sidst sker noget, som tvinger hende til at handle…

Filmen er på engelsk med/uden danske undertekster. Hent pædagogiske vejledninger til brug af filmen i tre fag i grundskolen.

Interaktiv film: ‘The Alligator River Story’: Stairway bruger historien om Abigail i ‘The Alligator River’ på alle vores kurser om seksuelle overgreb. Nu er historien overført til en interaktiv animation, hvor man selv kan teste sine holdninger og overvejelser om skyld og skam. Den interaktive animation er meget velegnet til at starte en debat om skyld, skam, ansvar og kønsroller i fx en skole- eller gymnasieklasse – fx som afsæt til at arbejde videre med én af Stairways animationsfilm. Slå evt. undertekster til i starten, så er det lettere at forstå den engelske tale. OBS: Den interaktive film ligger på Stairway Foundations engelske hjemmeside.

‘Red Leaves Falling’ er et grundigt og gennem-arbejdet materiale, der giver underviseren konkrete guidelines til at gennemføre processen trin for trin, så emnet kan håndteres på en tryg og anstændig måde for eleverne.
Cand.psyk.aut. Henriette Lieblein Misser, psykologafaglig leder på behandlingsinstitutionen Godhavn.

HVAD GØR DU,
HVIS EN ELEV STÅR FREM?

Din første overvejelse er måske, om du tør tage ansvar for at introducere et undervisningsforløb om et så følsomt emne som seksuelle overgreb i din klasse.

Læs her, hvad du skal gøre hvis en elev fortæller om et overgreb – og se det omfattende beredskab, som står parat til at hjælpe.

LÆS MERE OM SEXOVERGREB MOD
BØRN – OGSÅ I DANMARK

Husk: Det er ALDRIG børnene egen skyld!
Ingen børn vælger frivilligt at prostituere sig eller have sex med voksne. Det gør de kun, hvis de er tvunget af sult, fattigdom eller trusler, eller hvis de bliver manipuleret af en voksen.

FÅ BESØG AF EN REPRÆSENTANT FRA STAIRWAY DANMARK

I det omfang, det er os muligt, vil Stairway Danmark meget gerne bidrage med oplæg i klassen eller på skolen i forbindelse med brugen af ’Red Leaves Falling’.

Alt arbejde i Stairway Danmark er frivilligt og ulønnet, og vi er afhængige af, at de relevante personer kan bruge deres fritid på besøget. Derfor skal du aftale et oplæg i god tid. Skriv til Tune Nyborg på tune@tnk.dk med ønske til dato.

Tak til Ellen og Knud Dalhoff Larsens Fond og til Lauritzen Fonden for støtte til at udvikle det danske undervisningsmateriale.

Links til flere ressourcer og gode hjemmesider

Her er en samling af links, som kan lede dig videre til nyttig viden og inspiration om børns rettigheder og forebyggelse af sexmisbrug af børn:

Danske hjemmesider:

Internationale hjemmesider: