En undervisningspakke til 8.-10. klassetrin om seksuelle overgreb mod børn

Stairway har udviklet et undervisningsmateriale specielt rettet mod grundskolens ældste klasser i Danmark, som tager afsæt i tre animationsfilm. Se filmene her og hent lærervejledning, elevopgaver og supplerende materialer til håndtering og forbyggelse af seksuelle overgreb mod børn af børn.

De tre film behandler hver sit aspekt af de oplevelser af misbrug, som børn kan opleve. Filmene er udviklet af den danske NGO Stairway Foundation i Filippinerne, men de ting, filmene beskriver er universelle og finder sted i alle lande. Også i Danmark. Derfor er det lige så relevant at bruge dem hér i landet.

De tre film kan ikke stå alene, men bør bruges som led i et undervisningsforløb sammen med det øvrige materialer i pakken, så eleverne får en forståelse af problemstillingen og får mulighed for at reflektere og diskutere de ret voldsomme elementer i historierne.

  • Læs mere om seksuelle overgreb: Klik dig frem i højre spalte.

Hent de tre film og supplerende materialer her:

Film 1: ‘Red Leaves Falling’ fortæller historien om Ruby og hendes lillesøster, som bliver trafficket til et børnebordel i et u-land. I en parallel historie følger vi en familiefar, som deltager i misbruget via sin computer i et vestligt land. Sexmisbrug af børn er nemlig en global milliardforretning.

Filmen er på engelsk med/uden danske undertekster. Den er suppleret med en dansksproget lærervejledning samt et elevhæfte, som fortæller hele filmens historie som ‘tegneserie’. På MitCFU kan du desuden finde pædagogiske vejledninger til brug af filmen fire fag i grundskolen.

Film 1: ‘A Good Boy handler om hvordan gadebørn tvinges eller lokkes ud i sexmisbrug. Den fortæller historien om Jason, der bliver kontaktet af en voksen mand, mens han leger med sine venner på gaden. Den fremmede mand er venlig og gavmild mod Jason og hans mor – så han får lov til at tage Jason med på weekend. Og så går det helt galt….

Filmen er på engelsk, og de supplerende materialer er ikke bearbejdet til danske forhold. Du kan hente den originale, engelskprogede lærervejledning  samt et elevhæfte, som fortæller hele filmens historie som ‘tegneserie’.

Film 3: ‘Daughter’ handler om incest i familien. Den fortæller historien om en ung pige, som bliver seksuelt misbrugt af sin far. Hendes mor arbejder i udlandet, og når hun er væk, misbruger han sin ældste datter. Daughter forsøger flere gange at få hjælp fra voksne omkring hende – et familiemedlem, lærereren, præsten – men ingen tager hende alvorligt. Til sidst sker noget, som tvinger hende til at handle…

Filmen er på engelsk, og de supplerende materialer er ikke bearbejdet til danske forhold. Du kan hente den originale, engelskprogede lærervejledning  samt et elevhæfte, som fortæller hele filmens historie som ‘tegneserie’.

‘Red Leaves Falling’ er et grundigt og gennem-arbejdet materiale, der giver underviseren konkrete guidelines til at gennemføre processen trin for trin, så emnet kan håndteres på en tryg og anstændig måde for eleverne.
Cand.psyk.aut. Henriette Lieblein Misser, psykologafaglig leder på behandlingsinstitutionen Godhavn.

HVAD GØR DU,
HVIS EN ELEV STÅR FREM?

Din første overvejelse er måske, om du tør tage ansvar for at introducere et undervisningsforløb om et så følsomt emne som seksuelle overgreb i din klasse.

Læs her, hvad du skal gøre hvis en elev fortæller om et overgreb – og se det omfattende beredskab, som står parat til at hjælpe.

LÆS MERE OM SEXOVERGREB MOD
BØRN – OGSÅ I DANMARK

Husk: Det er ALDRIG børnene egen skyld!
Ingen børn vælger frivilligt at prostituere sig eller have sex med voksne. Det gør de kun, hvis de er tvunget af sult, fattigdom eller trusler, eller hvis de bliver manipuleret af en voksen.

FÅ BESØG AF EN REPRÆSENTANT FRA STAIRWAY DANMARK

I det omfang, det er os muligt, vil Stairway Danmark meget gerne bidrage med oplæg i klassen eller på skolen i forbindelse med brugen af ’Red Leaves Falling’.

Alt arbejde i Stairway Danmark er frivilligt og ulønnet, og vi er afhængige af, at de relevante personer kan bruge deres fritid på besøget. Derfor skal du aftale et oplæg i god tid. Skriv til Tune Nyborg på tune@tnk.dk med ønske til dato.

Links til flere ressourcer og gode hjemmesider

Her er en samling af links, som kan lede dig videre til nyttig viden og inspiration om børns rettigheder og forebyggelse af sexmisbrug af børn:

Danske hjemmesider:

Internationale hjemmesider: